Ga naar artikelGa naar zoeken

Symptomen hoofdhuidpsoriasis uitgelegd

Je haar is niet de enige plek waar je schilfers kunt hebben. Als je psoriasis hebt, kun je ze ook zien op plekken zoals je knieën of je onderrug. Het lijkt op roos en kan ook voorkomen op de hoofdhuid – zo kun je het verschil zien.

Psoriasis zit niet alleen op de hoofdhuid. In feite kan het op veel verschillende plekken de kop opsteken, waaronder het hoofd, de knieën, ellebogen en onderrug – eigenlijk overal op de huid.

De symptomen lijken ook heel erg op roos. Dus als je hoofdhuidpsoriasis krijgt, kun je gemakkelijk denken dat het roos is. Maar dit zijn een aantal verschillen waar je op kunt letten:

  • Roodheid voorbij de haarlijn – je kunt het misschien ook bovenaan je voorhoofd of rond je bakkebaarden zien

  • Meer zilverachtige schilfers – deze zijn gelijk aan roosschilfers aangezien ze in je haar verschijnen en op je schouders kunnen vallen. Maar ze lijken eerder zilver dan de witte schilfers van roos

  • Geschilferde plekken– waar roosschilfers normaliter los op de hoofdhuid en in je haar voorkomen, zijn de rode plekken die samenhangen met hoofdhuidpsoriasis vaak bedekt met geschilferde plekken met dode huid

Deze symptomen kunnen vrij mild zijn of nogal extreem – het varieert van persoon tot persoon. Maar ze komen vaak in periodes voor, zodat ze in sommige periodes afnemen en dan later weer doorbreken in een ernstigere uitbraak.

Psoriasis op andere delen van het lichaam
Als je psoriasis op andere delen van het lichaam hebt, kun je andere symptomen hebben zoals droge, gebarsten huid en gezwollen en stijve gewrichten.

Het kan ook van invloed zijn op vingernagels, in zo'n geval kunnen je nagels dikker, gepit of geribbeld zijn.

Meer over hoofdhuidpsoriasis