Ga naar artikelGa naar zoeken

Jeukende hoofdhuid - Is het roos?

Jeuk is een van de meest voorkomende tekenen van roos en komt vaak als een vroege waarschuwing voordat de schilfers verschijnen. Maar het is nie taltijd roos.

Als eerste moet je roos uitsluiten – het is een van de meest voorkomende oorzaken van jeuk en het is eenvoudig te behandelen met shampoo voor jeukende hoofdhuid.

Hoe kun je de symptomen van roos herkennen?

Allergische reacties
Sommige mensen hebben een allergische reactie op substanties in bepaalde voedingsmiddelen of producten zoals de chemicaliën in haarverf die irritatie veroorzaken zoals jeuk en roodheid.

Een andere veel voorkomende oorzaak van irritatie is een  gevoelige hoofdhuid. Als je een gevoelige hoofdhuid hebt, probeer dan een shampoo voor gevoelige hoofdhuid– deze is ontwikkeld om mild te zijn voor je hoofdhuid om irritatie te helpen voorkomen.

Als je denkt dat je een allergische reactie hebt, is het best om contact op te nemen met je dermatoloog die testen kan uitvoeren om te ontdekken waar je’misschien allergisch voor bent.

Hoofdluis
Een andere veel voorkomende oorzaak van jeuk en dat komt doordat de luizen in de hoofdhuid bijten, waardoor deze ontstoken en jeukerig wordt.

Je kunt de luizen over je hoofdhuid voelen bewegen of je kunt de luizen vinden bij een visuele inspectie om het probleem te identificeren.

Andere hoofdhuidproblemen
Naast roos kunnen andere hoofdhuidproblemen zoals psoriasis,  seborroïsch eczeem of tinea capitis (ringworm) jeuk veroorzaken.

Dus als je roos, allergieën en luizen hebt uitgesloten, is het best om je dermatoloog te bezoeken om je te helpen bij het identificeren en behandelen van het probleem.

Meer over jeukende hoofdhuid