Ga naar artikelGa naar zoeken

5 oorzaken van roos

De sleutel tot het voorkomen van roos is de belangrijkste oorzaken aanpakken. Maar hoeveel weet je werkelijk over wat de oorzaken van schilfers in je haar zijn? Minder dan je denkt misschien…

Roos is een van de meest voorkomende hoofdhuid- en haarproblemen. Maar dat het veel voorkomt, betekent niet dat men precies weet hoe het komt.

Hieronder neemt hoofdhuiddeskundige Kelly Morrell een aantal onverwachte oorzaken van roos onder de loep. Bovendien geeft ze advies over hoe je roos kunt stoppen voordat het verschijnt.

Een vette hoofdhuid

Het lijkt logisch dat een droge huid schilfers kan veroorzaken, dus hoe kan een vettige huid hetzelfde effect hebben?

Omdat vet vaak te wijten is aan een overmatige productie van olie (of talg) in de haarzakjes, en te veel olie de neiging heeft om te schilferen.

Zowel te vaak als te weinig wassen kan leiden tot overproductie van talg. Om schilfers te voorkomen is het dus belangrijk om een verzorgingsschema te vinden dat bij jouw haartype past.

Vervuiling

Stadsmensen opgelet! Chemicaliën in de lucht kunnen schade aanrichten op je hoofdhuid, wat kan leiden tot huidirritatie en schilfers.

Naast investeren in een prettige plek op het platteland waar je naar kunt uitwijken, is een van de beste manieren om de impact van vervuiling op je haar tegen te gaan een speciaal product gebruiken dat is ontwikkeld om je hoofdhuid te beschermen en te verzorgen. Een voorbeeld hiervan is het nieuwe DERMA&CARE-assortiment van Head & Shoulders.

Deze formule beschermt tegen oxidatieve stressfactoren, zoals het milieu, en beschermt de hoofdhuid tegen de vroege en onzichtbare tekenen van roos. Zo bestrijd je roos voordat het verschijnt.

Stress

Stress heeft overal invloed op, van je slaap tot je geduld. Maar wist je dat het ook schadelijk kan zijn voor je hoofdhuid?

Stress is geen veroorzaker van roos, maar kan het wel verergeren. Doordat je immuunsysteem zwakker is, is ook de functie om de natuurlijke microben in balans te houden op je hoofdhuid verzwakt. Daardoor kan stress leiden tot een droge hoofdhuid, schilfers en jeuk.

Stressfactoren onder controle houden is essentieel voor de gezondheid van je hoofdhuid.

Hitte

Zowel regelmatig föhnen als dagelijks gebruik maken van je krultang kan je hoofdhuid door hitte uitdrogen en schilfers achterlaten.

Je haar minstens een paar keren per week natuurlijk drogen, geeft je hoofdhuid de kans om te herstellen en dit zal de algemene irritatie verminderen.

Vitaminegebrek

Zink, B-vitaminen en vetten spelen een essentiële rol bij de gezondheid van je hoofdhuid, dus zorg dat je veel fruit, groenten en mager vlees eet, zoals vis en gevogelte, om je haar en hoofdhuid gezond en roosvrij te houden.

Naast deze bijzondere oorzaken is er nog meer verrassends aan roos. Kelly bespreekt een aantal onverwachte tekenen die aangeven dat je er last van hebt.