Ga naar artikelGa naar zoeken

Wanneer heb je het meest kans op roos?

Bij sommige mensen is roos altijd aanwezig. Bij anderen lijken de symptomen op bepaalde momenten erger.

Er zijn een aantal factoren die je roos kunnen beïnvloeden, die gedurende de tijd veranderen en door je omgeving worden beïnvloed.

De periodes waarin je meer risico op roos loopt, zijn:

  • Puberteit - als je hormoonniveaus tijdens de puberteit beginnen te veranderen, begint je lichaam meer talg te produceren. De roosveroorzakende microbe Malassezia globosa breekt die oliën af in andere substanties die irriterend voor de hoofdhuid zijn. Daarom hebben zo veel mensen tijdens de puberteit voor de eerste keer last van roos.

Meer over roos en de puberteit

  • Toegenomen lichaamstemperatuur - als je lichaamstemperatuur toeneemt, creëert deze de ideale condities voor Malassezia globosa om te gedijen. Dus als de temperatuur van je hoofd omhoog gaat - bijvoorbeeld als je een hoed draagt - loop je meer risico op hoofdhuidirritatie en roos.

  • Stress - dit kan de natuurlijke weerstand van je lichaam verzwakken, waardoor je minder goed reageert op irritatie vande hoofdhuid. Daarom klagen veel mensen met roos dat het probleem erger lijkt als ze zich zorgen maken.

  • Omgevingsfactoren - er zijn voldoende factoren om ons heen zoalsvervuiling en uv-stralen die de natuurlijke weerstand van de hoofdhuid tegen roos kunnen beschadigen. Als je dus in de zon zit of veel tijd in drukke stedelijke omgevingen doorbrengt, kan je roos erger worden omdat de weerstand van je hoofdhuid beschadigd is

  • Gevoelige huid - helaas kan de gevoeligheid van je huid na verloop van tijd ook veranderen, waardoor deze geïrriteerd kan raken door stoffen die voorheen nooit een probleem veroorzaakten

Als je toch roos krijgt, dan is dat een reactie van je huid op irriterende stoffen die zich op je hoofdhuid gevormd hebben en die roos veroorzaken.

Regelmatig Head & Shoulders gebruiken helpt deze irriterende stoffen te verwijderen, zodat je van roos afkomt.

Vind je perfecte anti-roos shampoo